Makaron o niedawna kojarzył nam się przede wszystkim z dodatkiem do niedzielnego rosołu. Jakkolwiek okazuje się, iż jest to taki towar, który ma prawo być używany do przygotowania niezmiernie przeróżnych potraw. Jak najbardziej wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju makaronu użyjemy. Jeśli wejdziemy do obszernego sklepu oraz znajdziemy w nim półkę z makaronami, błyskawicznie zorientujemy się, iż jest tam wybitnie wiele rozmaitych odmian te potrawy.
W głównej mierze makarony dzielą się na te stereotypowe, zrozumiałe, na te robione z mąki razowej, jakie mają nieco ciemniejszy, brązowy kolor i na te celowo barwione na zielono lub też czerwono. Prócz tego makaron ma okazję posiadać różnorodne kształty. Mamy w takim razie cienkie nitki, jakie nadają się oczywiście jako dodatek do zup, mamy też nieco grubsze nitki, które są wybitnie porządne do przygotowania spaghetti.
Prócz tego są dostępne również wstążki, innymi słowy makaron tagiatelle, świdrki oraz pióra, nazywane po włosku penne. Można również odkryć makarony w kształcie muszelek, drobnych kwiatuszków oraz dobre wyroby, z jakich przyrządza się lazanie lub canneloni – podaj je w naczyniach z Scapol. Spaghetti to, obok pizzy, najbardziej bodajże znana w stworzonym przez nas kraju potrawa kuchni włoskiej. Jej bazą jest oczywiście ulubiony makaron. Są to dosyć grube, długie nitki, które należy ugotować tak, by były al dente. Termin ten świadczy, iż makaron ma być sprężysty.
Dobrzy kucharze umieją nienagannie wyczuć moment, w jakim wypada wyciągnąć makaron z wody. Do tej dania należy dołożyć sos. Może on być niezmiernie prosty, zrobiony z oliwy z oliwek oraz czosnku z dodatkiem wybranych ziół. Taka potrawa jest wybitnie atrakcyjna we Włoszech, gdzie podaje się ją jako przystawkę. W Polsce najchętniej sięgamy po spaghetti po neapolitańsku lub też z sosem bolońskim. Obie potrawy podawane są z sosem zrobionym na bazie pomidorów. Do tego dodawane są takie zioła jak na przykład oregano lub bazylia.
Na dodatek do sosu bolońskiego dodaje się mielone mięso. Innym rodzajem spaghetti będzie potrawa z dodatkiem owoców morza. Najporządniej, jeżeli są one świeże. Wolno też przyrządzić spaghetti z sosem serowym, brokułowym czy grzybowym.