Nie wszystkie wina są przygotowywane do długotrwałego przechowywania. W znacznej większości przypadków zaleca się, by spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino zabezpieczy się przyzwoiciej aniżeli białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyrafinowane są zwykle przechowywane w dębowych beczkach. Drewno tych beczek zwykle dodaje im nadzwyczajny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu potrzebna jest stała temperatura powietrza w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu bardzo dobrą temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być przechowywane w szafach bądź piwnicach poprawnie do tego celu przygotowanych, jakie powinny spełnić pokrewne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne i stabilne, względnie wysoka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej bądź też leżącej. Z wyjątkiem ponadprzeciętnych zbiorów, nie jest wymagane więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina znakomitej jakości.
Z reguły białe wino pije się chłodne, to oznacza, że ma temperaturę pomiędzy 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; wskutek tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Rekomenduje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Co poniektórzy sugerują, że bardziej dobre są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, choć doradza się, aby pić je chłodne, są wyjątki, gdy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, wolno podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać zuchwałych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, choć jest niezwykle atrakcyjne oraz zabawne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany spokojnie. Są karafki, w które przelewa się wino, aby się strącił kożuch.