Hebrajskie oraz helleńskie słowa tłumaczone na „pokarm” lub ewentualnie „żywność” dosłownie znaczą jedzenie, jadło, chleb oraz mięso. Bazą wyżywienia stanowią produkty zbożowe tj. jęczmień, pszenica. Bez tych towarów, nie znalibyśmy chleba, bułek, placków itp. Ważnym składnikiem w stworzonym przez nas jadłospisie są owoce i warzywa.
Odgrywają znaczącą rolę w żywieniu. Zapewniają niezbędnych witamin oraz składników przyczyniających się do harmonijnego rozwoju fizycznego niemniej jednak też utrzymania zdrowia. Skonstruowany przez nas organizm potrzebuje też białko. Mięso zawiera niemało wysokowartościowego białka, i dla większości ludzi jest jednym z najważniejszym składników pożywienia. Określenie mięso odnosi się do rozmaitych gatunków zwierzaków ssaków, ryb, ptaków i innych zwierząt jadalnych. Istotny składnik pożywienia stanowiło mleko i przetwory z mleka krowiego, koziego i owczego.
Dzięki niemu, jesteśmy w stanie wyrabiać masło, jogurty, sery itp. Dostarczają nam białko, cukry, tłuszcze i witaminy o obszernej wartości odżywczej, oraz są najlepszym materiałem kości oraz zębów.
Czas ślubu i wesela jest w pewnych momentach nadzwyczaj radosnym, jednak oraz stresującym dla młodej pary, jak i dla realizatorów przyjęcia. Z tego względu część ludzi decyduje się zarezerwować salę weselną w restauracjach oraz polegać na obsłudze danego lokalu – do tego należałoby zaopatrzyć się w sprzęt rodzaju rożen gazowy. Automatycznie odpada im masę czynności typu zamawianie obsługi, zakup i dowóz surowców niezbędnych do przygotowania potraw. Niemniej jednak jak ukazuje praktyka, nie zawsze takie rozwiązanie jest bardzo dobre. Nie każda restauracja czy lokal organizujący wesela jest porządny i uczciwy. To przykre zdarza się, że w efekcie jest mniej jedzenia aniżeli zamówiono, potrawy nie są najlepszej jakości i świeżości i obsługa kelnerska przedstawia dużo do życzenia. W efekcie osoby, które zdecydowały się zorganizować wesele na własną rękę, zatrudniając kucharzy, kelnerów oraz sami organizując imprezę wychodzą na tym prawidłowiej.
Należy jednakże pamiętać o doborze należytego lokalu z właściwym zapleczem gastronomicznym w tym, pojemną chłodnią, bez tego nawet najporządniej przygotowywane potrawy szybko się zepsują.